2015. november 15., vasárnap

Vasárnapi séta a Bélai-tátrában

Rég volt már, hogy ilyen nyugodt tempójú túrát tettünk. Nem is akartam írni róla, de a fényképeket nézegetve, mégis érdemesnek ítéltem...
Zsár (Zdiar) - Monkova-dolina - Széles-nyereg 1825.5m (Siroké sedlo) - Felső-Kopa-hágó (Vysné Kopské sedlo) 1933m- Kopa-hágó (Kopské sedlo) 1750m - Elülső-Kopa-hágó (Predné Kopské sedlo) 1780m - Nagy-Fehér-tó (Velké Biele pleso)- Gyopár-menedékház (Plesnivec), Barlangliget (Tat. Kotlina). ~18km, 2015.10.25.

Azt terveztük, hogy Barlangligeten felszállunk a 7.15-ös buszra, de a busz 7.10-kor kifut a megállóból, pont amikor  odaérünk. Ezért irány Zsár. Az út, a sípályától indul.


Ráfordulunk a Monk-völgyre, meglepően sok a műtárgy. Ezt az utat pár éve tették kétirányúvá, valamint díjmentessé.




A vízesések környékén beérünk a hóba. Szinte a hágóig árnyékban megyünk. A nappal együtt megérkezik a szél is. A hó kb. 20 cm. Felérve a Széles-hágóba, egy új világba csöppenünk, vakító nap, mellbevágó szél, hirtelen kitáruló panoráma. Csúcsélmény, csúcs nélkül. 


Eszegetés, fotózás és indulunk tovább. A nyereg után teljes a szélcsend, leülünk élvezni a napot. Innen látszik a Felső-Kopa-hágó. Itt még nagyobb szél fogad. Lefelé indulunk a Kopa-hágóba, a hó latyakos, alatta csúszós fű.






Letocsogunk a Nagy-Fehér-tóig, majd balra el Jeruzsálem felé.


A latyak sárrá változik. Beérünk az erdőbe. Kitárul a Gyopár-menedékház fölötti gerinc. Gyephavas és mészkőfalak, pompás párosítása.





Kis ejtőzés után, lesétálunk az idilli, őszi erdőben, végre száraz úton, Barlangligetre. Elérjük a 16:05-ös buszt, ami visszaszállít az autóhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése