2015. február 23., hétfő

Sátán, a Vörös-medren keresztül (Cerveny Zlab) - Magas-Tátra

Az egész heti szervezés ellenére, csak ketten állunk, mi is kicsit tanácstalanul, a Menguszfalvi-völgyben, szemben a Sátán tömbjével. Hová menjünk? Leírásunk nincs, ezt a terepet csak vázlatosan ismerjük. Maradunk a kuloárnál. Szép alpesi jellegű túra. 2014.02.20.

Vörös meder

Egész héten éjjeli fagyok, napközbeni derült idő volt. Nem tudjuk milyen útra számíthatunk, ezért beülőt kapunk, a csomagot, egy zsákra zanzásítjuk, kötél, sisak. A hó állapota egész jó, bár az otthon pihenő antihó talp miatt sűrűn klopfolom a talpam. Az árnyékban minden ok, porhó és firn váltakozik.


középen a Sátán és a galériája

a Vörös meder

a törmelékkúpon

Még a kanyar előtt vagyunk bőven, amikor elindul a jobb oldalról egy porhó lavina. Félre húzódunk a nagyobb jégdarabok elől, a hó mint egy csendesen patakocska, folyik mellettünk.


Kanyar, szűkület. Eddig semmi technikai nehézség, itt találunk egy trükkös kőtömböt. Alatta üreg, nincs hová lépni, körülötte meg porhó. Közepén szerencsére firnes-jeges sáv, sokat segít. Tk. inkább lefelé rosszabb, a lelépés miatt.

a kő


Vörös-meder-csorba
Bő 2 óra alatt érünk fel. Kötél, zsák a csorbában marad. Elindulunk jobbra, a napos gerincen a csúcs felé. ~ 30p alatt érjük el.

a csorba fölötti első szikla tetejéről a Sátán
szárnyak




Visszafelé találkozunk egy szlovák partival, kérdik miénk-e a cucc a hágóban? Visszaérve tanakodunk, merre induljunk, végül maradunk a feljöveteli út mellett. Gyorsan indulunk, hogy ne rúgják ránk felülről a fél hegyet.

Leérve összepakolunk és felmegyünk a völgy végéig, megnézni a Hátsó-Bástyát.

Sátán-kuloár


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése