2015. június 19., péntek

Kis-Fátra (Lucskai-Fátra), Martinské Holé ferrata - 2015.06.14.

Ez a nap is eljött végre, elvesztem a Via Farrata szüzességem, mégpedig a Kis-Fátrában. Tudomásom szerint Szlovákia, jelenleg egyetlen drótköteles pályáján. Izgatottan keresem az x10 éve vásárolt kötélféket otthon, de nyoma sincs, mind1 megteszi, a heveder-karabíner kombó is.


Az időjósok a heti kánikula csúcspontját vasárnapra teszik, persze Túróczszentmártonba érkezvén csak a 'mi hegyünk' fölött van felhő. A parkolóból nekilódulván, rövid sétával érjük el völgy bejáratát, amit egy sitt-halom véd. 

A völgy eleje viszonylag szűk, hangulatos hely, hidakkal komfortizálva. Itt van az akadályverseny első állomása. Egy kőbánya, vas maradványai. 



Az út egy fokkal vadabb mint a 'paradicsom' völgyei, nincs az a túlépített, érzet.


Eseménytelenül jutunk el a ferrata kezdetét jelző tábláig, ide jobbról érkezik egy közelítő út is. Az első szakaszok A-B nehézségűek, főként a patak bal falában vezetnek. Profi munka, a huzalok feszesek, a sima falakban, mindenhol lépések segítik a haladást. Élvezetes rész, könnyen mászható biztosítás nélkül. Egy ujjatlan kesztyű növeli a kényelmet.


























Elérjük az Y-elágazást. Balra visz a könnyebb út, jobbra, nagyobb vízesések mellett a nehezebb. Ez sűrűn tele van tűzdelve C nehézségű résszel, tehát van benne két szakasz. :-)

pihenő az elágazóban
jobb-oldal
bal-oldal




















Fogalmam sincs milyen a C-s nehézség, ezért beülőt kapunk, meg sisakot, aki hozott. Egy B-s rész után a C-s kicsit nehezebb, fogható lépésekkel. Megint B, majd egy felszökés rejti magában C-s szakaszt. Nem is visszahajló, inkább egy 'pocak' nehezíti. Fogható lépések, felesleges akasztani. A kő egyébként jól tapad, kemény szerkezetű. Ja, nekikezd az eső is, szerencsére nem tart sokáig.

az első C (talán)
Marci tanulja az Y kantárt



ezis
második C
megezis
Ezután vizes-saras szakaszok jönnek néhány felszökéssel. Majd ellaposodik a patakvölgy, balra kitér az átkötő út.

Rövid séta, és a 'csúcskönyvnél' vagyunk. Kis tanácskozás, ne hagyjuk ki a bal oldali ágat se. Egy zseniális trükkel, ezt is megoldjuk. Ez a lenti szakasznál kicsit nehezebb (B), de szlovák mamik is suhannak fel rajta. Ezután másodszor is abszolváljuk a jobb oldali ágat.

bal-oldali ág
csúcskönyv





















Tehát kis gyakorlattal mindkét szakasz mászható felszerelés nélkül is. Természetesen a biztonság elsődleges, az előbbi szubjektív vélemény. Gyakorlat nélkül erősen ajánlott a felszerelés.

Rövid emelkedés az erdőben, és kiérünk a sípálya aljára. Megcsodáljuk a kötelező partizán emlékművet, majd nekivágunk az emelkedőnek. Jelölt utat nem lelünk, megyünk a hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt érzékeink után. Amerre mennek mások is. :-)

Fent az adó környékén havasi rétet találunk, a Nagyrét 1476m (Vel'ká Luka) csak egy köpésnyire, de a vonzóbb kilátás felé indulunk a Vág irányába. Lefekszünk a fűre, szemben a Nagy-Fátra, a Kis-Fátra, Kriváni része, távolabb a Nyugati-Tátra sejlik fel, alattunk terül el Túróczszentmárton.






Rövid napozás után nekilódulunk a sípályának. Leérve, emlegetett érzékeink vendéglátó helyre vezetnek. :-) Kapusztovi: 1.50, csapoványipivo: 1.15, kofola: 1.50, expresso piccolo: 1. Ugye egyértelmű, hogy mindenki sörözik. :-)

Megkeressük a sárgát, mármint az utat, elindulunk lefelé. Szerencsére rövidíthető, bár nem térdkímélő. A parkoló mellett újabb jutalmat kapunk. csapoványipivo-kofola: 1-1.


okos infók




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése