2015. június 3., szerda

Magas-Tátra, Skok torony - 2009.08.09.

A helyszín a Malompataki-völgy (Mlynicka dolina) K-i oldalát határoló gerincén emelkedő Pátria Ny-i, hosszan elnyúló hegyoldalának támként dőlő, kb. 100-120 m-es, a turisták által is jól ismert impozáns szikla alakzata, melyet egy folyosó /lejövetként is szolgál/ oszt ketté Skok-falra és a Skok-toronyra. Míg az előbbi könnyebb és közepesen nehéz mászásokra nyújt lehetőséget, a toronyra vezet egy-két nagyobb kihívás. Egyik ilyen, a L`ava hrana Z steny, amely az általunk is mászott é-i oldal kéményében /IV/ indul és jobb haránttal megy bele egy kb. 1,5m-es kis tetővel megtört kézrepedésbe ami az út kulcsa VIII-VIII+. Persze CL. 

A falra, a Stredom platne -t /központi tábla/ másztuk. Az első hossz egy törmelékes, füves jobb traverz, ami enyhén emelkedve visz fel a tábla alá. Innen az út már kompakt, jól biztosítható sziklán vezet. Nagyon szép, kitett mászás és nem túl nehéz IV+.

A helyet ajánlom mindenkinek aki ismerkedik a Tátra-i mászó utakkal. Mert nem hosszú a beszállás, a fal méretei, struktúrája nyújtotta könnyű tájékozódás és a kő szépsége, pozitív mászó élményeket nyújthat még azoknak is akik egy-két rosszul megválasztott út miatt elfordultak a Tátrától vagy épp azért nem látogatják a helyet mert nem tudják hol kezdjék.

Megközelítés: Csorba-tótól /Strbske pleso/, a sárga turista jelzésen, kb. 1 órás gyaloglással érhetjük el a faltól lefutó morénát, amin 10-15 perces kapaszkodással érünk a fal alá.
Mielőtt nekivágunk a mászásnak, mindenképp gyakoroljuk az ékek, friendek, szögek elhelyezését, stand építést, kötélvezetést, valamelyik erre alkalmas mászó iskolánkban /pl.Mátra Báránykő/ és ha már elég felkészültnek érezzük magunkat a Tátra sziklaútjainak meghódítására, válasszunk olyan utat ami mászó tudásunk alatt van egy-két fokozattal mert ezek az utak közel sem annyira lemászottak /pár kivétel/ mint a mászó iskoláinkban megszokottak, és a körülmények is eltérőek hiszen ez egy nagyon is komoly alpesi környezet. Moha, mozgó kövek, tömbök, vízlefolyások, hirtelen változó időjárás.

Mindig másszunk tartalékkal hogy higgadtan, odafigyelve tudjunk mozogni, mert előfordulhat, hogy eltévedünk az útban és vissza kell másznunk, vagy 10-15 vagy akár 20m-en, mert nem tudunk biztosítást elhelyezni . Ezek a helyzetek tiszta fejet kívánnak. Első alkalmakkor mindig kezdőként érkezzünk és csak szép fokozatosan, lépésről-lépésre haladjunk és vállaljunk nehezebb és nagyobb kihívásokat. Tartsuk be a fokozatosságot, mert az így megszerzett tapasztalat fog hozzásegíteni a nagy kihívások ’álom útjaink’ teljesítéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése