2016. március 1., kedd

Martinské Hole ferrata télen - Kis (Lucskai) - Fátra

Külső ötlettől vezérelve indultunk útnak de nagyon élveztük, bár igazából annak örültünk volna, ha igazi téli, fagyott körülmények vannak. De így is jól sikerült, a hó-firn újabb dimenziót adott az úthoz.


 Előző nap hó esett, a lavina 2. szinten dübörög. BBánya fölött havas út fogad. A Túróci-medencében viszont napsütés.

A völgy elején csak kevés hó van, víz viszont annál több, látszik feljebb sem lesz jég. :-( Eseménytelenül haladunk felfelé, egyre melegebb van. 

A harmadik állomás, sivár, irtásos része után végre beérünk a fák közé. Megnő a hó, most már takar mindent.
Elérjük a drótot, beöltözünk, lassan, mert sokan vagyunk. A beszállás firnes hóval indul, ez megmarad az egész úton. A drót több helyen a hó alatt, magát a fémet néhol jég borítja. 


Lassan, figyelmesen haladunk. Személy szerint élvezem, a drót adta kényelem, játszóteret varázsol a havas sziklákból.  

drót a hó alá


Az elágazáshoz érve, látjuk hogy a jobb oldali ágban, kidőlt fa fekszik a dróton, és az egész út firnesedett, jegesedett. Sokan vagyunk, maradunk a bal oldali ág mellett. Itt még nagyobb a hó, teljesen eltakarja az asztalt.jobb oldali ág
A 'kulcsrésznél' kicsit bányászni kell a drótot, a patak fölött átvezető részt jégcsap függöny borítja. Nem verjük le, nem illene az út hangulatához...


A csúcskönyvnél öltözünk, eszünk, iszunk. Indulunk a csúcsra. Nagyrét (Vel'ká Lúka).
Útközben megitatnak borovicskával, csak kicsit tiltakozunk. Lassan lemegy a nap, bíbor felhőket varázsolva. Az utolsó sugarakkal együtt érünk a csúcsra, kesztyűink lassan megfagynak.Már csak egy könnyed séta vár ránk lefelé a sötétben. Vagy nem? :-)

A túra, nyári körülmények között>>>

Hazajárók, Kis-Fátra 2. - Túróci kirándulás a Rajeci havasok körül
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése