2013. február 9., szombat

Egy vagy kettő? Cserélhető fogak a Petzl M10-en.

Egy fog vagy két fog? Ez a kérdés már egyidős a ....! Na jó nem az emberiséggel de legalább a cserélhető fogú hágóvassal. Már az elején elárulom, nem fogok enyhülést hozni azon ébren forgolódókra akik a kérdésen rágódnak. De, néhány képpel kommentálva átnézzük hogy is történik a fogak átszerelése, egy Petzl M10-en. Ja, döntésképtelen embereknek nem ajánlott belekezdeni. :-)



Elsőként azért nézzük át az egy ill. két fog használatának jellemzőit.

A KETTŐ
  • Lustaság. A hágóvas két foggal szerelve érkezik a dobozban. Tehát a két fog használata nagyon jó a lustáknak, mert nem kell átszerelni.
  • Nosztalgia. Jómagam pl. azok közé tartozok, akik túravassal kezdtek mászni. A túravason fix két első fog található, ezért egyértelmű volt, hogy a jégmászó is maradt kettes.
  • Jég. A két fog, átgondolva az alap mechanikát biztosabban tart, nincs esély az elfordulásra. Ezért viszont valamivel nehezebb a berúgás is, és jobban repeszti a jeget.
  • Szikla. A sziklán, gondolva egy peremre, a két támasztási pont előnye szintén egyértelmű.

AZ EGY
  • Jég. Az egy fogat kisebb erővel tudjuk a jégbe rúgni, kevésbé repeszt, sőt a kicsavart jégcsavar helyére is könnyű beilleszteni. A mechanikára gondolva kevésbé stabil, de két szélső fix fog remekül besegít a stabilizálásba.
  • Szikla. A sziklán lehet kevésbé stabil, viszont, a függőleges repedésekbe való beakasztásnál verhetetlen.
  • SparenSparen. Valamivel könnyebb az összsúly, és csak két fog kopik egyszerre, tovább tart. :-)

Végezetül, volt közülünk valaki, aki egy évadot úgy mászott, hogy az egyik lábán egyfogas, a másikon kétfogas volt. Nem tudott dönteni...

Hogy is kezdjünk neki az átszerelésnek?
Elsőként igyunk egy sört abból baj nem lehet, sőt ha nem csinálunk semmit már akkor is nyertünk. :-)
Komolyabbra fordítva, vegyük elő a 'vas' dobozát, ebben van egy villáskulcs, egy imbuszkulcs, néhány önbiztosító anya, de ezek pótolhatóak. A fontos, néhány alumínium távtartó. Persze ezek sem túl bonyolult eszközök, de célszerű megőrizni őket.

Szerelés előtt láthatjuk, hogy a tengelyeken két fog, két nagyobb és egy kisebb távtartó található. A kisebb távtartó szélessége megegyezik a fogak szélességével. Tehát ha egy fogat eltávolítunk, akkor plusz egy kis méretű távtartót el kell helyeznünk a tengelyen. Egyszerű matek, összesen 4 db távtartóra lesz szükségünk.

Lent láthatjuk az egyenletet: 1fog+2nagy távtartó+2kis távt.= 2fog+2nagy távt.+1kis távt.



Itt jutunk el az első döntéshez. A távtartó segítségével 3 pozícióba tudjuk állítani egyszem fogunkat. Ez függhet akár bakancsunk alakjától, vagy saját szimpátiánktól. Én a szimmetriát preferálom.

 

update:
Természetesen nem csak ez a három variáció létezik. Ezek a legegyszerűbbek. Van aki inkább a balra sorolt fogakat preferálja, ami a nagylábujjal esik egy vonalba. Így természetesebb a rúgás, el lehet fordítani a lábat, nem kell mindig teljesen szemből rúgni. Még a sziklán is egyszerűbb meglépni egy peremet.
Mindenkinek saját magán kell ezt kikísérletezni, melyik variáció esik jobban kézre, ill. lábra.

Következő lépés, hogy a két kulcs segítéségével oldjuk a kötést és vegyük le az anyát. A csavart húzzuk ki, bár nem kell teljesen. Leemelve a fogakat, kicsit vegyük őket szemügyre.

A fogakon 4db lyuk található. Ezzel az egyszerű rendszerrel azt tudjuk beállítani, hogy mennyire 'lógjon' ki előre, a bakancsunk orra alól, a fog. Ez a beállítás függhet a mászandó terep típusától, ill. a bakancs pozíciójától, vagy egyéni ízléstől. Az 'én fogam', még nincs nagyon lereszelve, a bakancsom is egy szintben van elől a vassal, valamint nem szeretem, ha nagyon kilóg az első fog. Ezért a fog eleje felé eső lyukat választom.

A hátsó tengely / csavar rögzítési pontja ha szemügyre vesszük, szintén lehetőséget ad fejtörésre. Nyolcast idéző alakjával, a fog dőlésszögét állíthatjuk. Ezt túlságosan nem magyaráznám túl, beszéljenek a képek. Nem igazán markáns állítási lehetőség, de ki kell próbálni. Én hagyom a gyári alapértéken.

Ugye látjuk, ha felső pozícióba állítjuk a hátsó tengelyt, (felső kép) akkor bánatosabban lógatja az orrát. Ezt a pozíciót hosszabb gyaloglásnál nem használnám...

Ha mindezzel végeztünk akár a mellékelt tartalék anyákat is felhasználhatjuk, de nyugodtan feltehetjük a 'régit' is. Húzzuk meg rendesen, esetleg az első használat közben ellenőrizzük. Összeállítás előtte egy kis szilikonnal lefújhatjuk az alkatrészeket. Jó rugdosódást!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése